València Recupera un Tresor Cultural: La Cerca del Guió Inèdit de Blasco Ibáñez

Retrato del escritor Vicente Blasco Ibáñez. (foto sin fecha, hacia 1910) EFE/tb/Archivo

L’Ajuntament de València aposta per la recuperació històrica i cultural encarregant al periodista valencià Carlos Aimeur la tasca de transcriure, traduir i analitzar un guió de cinema inèdit escrit pel reconegut autor Vicente Blasco Ibáñez en 1916, durant els turbulents temps de la Primera Guerra Mundial.

Sota el títol «El novel·lista», aquest text mecanografiat en francés serà objecte d’estudi per part de Carlos Aimeur, qui ha sigut agraciat amb la Beca d’Investigació Vicente Blasco Ibáñez, 2023-2024, concedida per la Regidoria d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, a través del Servei municipal de Patrimoni Històric i Artístic.

El guió, inspirat en la vida del famós escriptor Arthur Conan Doyle, creador de l’icònic personatge «Sherlock Holmes», va romandre desconegut fins ara. La beca té com a objectiu fomentar la investigació entorn de la figura de Blasco Ibáñez, la seua obra i el seu llegat, i ha sigut atorgada per un jurat compost per tècnics municipals, representants de la Fundació Centre d’Estudis Vicente Blasco Ibáñez de la Comunitat Valenciana i el Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València.

La proposta de Carlos Aimeur ha sigut destacada pel seu interés i rellevància, i es valora el seu enfocament crític en analitzar la documentació, incloent-hi la seua història, context i com va arribar a les mans de qui ara proposa estudiar-ho.

La Regidoria mostra especial interés a recuperar físicament aquest valuós document i aplaudeix la idea de transcriure’l, traduir-lo i dur a terme les propostes del becari. La beca, que compta amb una dotació econòmica de 6.000 euros i una duració de sis mesos, comporta l’elaboració d’un informe d’extensió mínima de 150 pàgines, enriquit amb referències gràfiques, documentals i bibliogràfiques.

El guió inèdit ha tingut una història intrigant, similar a la del seu autor. Vicente Blasco Ibáñez ho va esmentar per primera vegada en cartes datades al novembre de 1916, i s’estima que estava destinat a la producció d’una pel·lícula de cinema mut d’aproximadament 30 minuts.

El document original va ser trobat en l’arxiu personal d’un periodista i escriptor valencià recentment mort.

Encara que no es té constància que «El novel·lista» arribara a ser filmat, es percep en el guió una clara intenció propagandista a favor dels països aliats durant la Primera Guerra Mundial, la qual cosa encaixa amb l’activitat propagandística de Blasco Ibáñez en aqueixa època.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de València aposta per rescatar i posar en valor un valuós fragment de la història cultural i literària de la regió, preservant la memòria del destacat escriptor i la seua vinculació amb el cinema del seu temps.

Compartir en redes sociales