Tecnologia pionera: Hospital General de València prova app per a detectar precoçment complicacions en insuficiència cardíaca mitjançant biomarcador de veu

Imagen de una pantalla de móvil con iconos de aplicaciones. Archivo/ EFE/Ritchie B. Tongo

El Servei de Cardiologia de l’Hospital General de València està duent a terme un estudi pioner per a avaluar l’aplicació mòbil HearOTM, dissenyada per a detectar de manera primerenca signes d’empitjorament i possibles complicacions en pacients amb insuficiència cardíaca.

Es tracta d’una innovadora solució digital amb un biomarcador de veu basat en intel·ligència artificial, que permet monitorar la insuficiència cardíaca a través de la parla, tal com ha sigut detallat per l’hospital en un comunicat.

L’objectiu d’aquesta aplicació és mantindre un control adequat de la malaltia i permetre als pacients contactar amb el personal sanitari professional en cas de ser necessari, mitjançant alarmes visibles en un panell de control que el personal mèdic pot revisar.

Gràcies a aquesta eina, es pot actuar de manera primerenca i anticipar-se a qualsevol descompensació, ja que l’aplicació és capaç d’alertar fins a 18 dies abans que ocórrega un episodi, segons els últims estudis presentats en el Congrés Europeu de Cardiologia.

El desenvolupament d’aquesta aplicació es basa en l’aprenentatge de models de parla a través de la intel·ligència artificial, analitzant diverses mostres de veu dels pacients per a detectar canvis relacionats amb la insuficiència cardíaca.

L’especialista del Servei de Cardiologia de l’Hospital General de València, Lorenzo Fácila, ha explicat que en les proves han participat 30 pacients de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca, i tenen la intenció de continuar implementant-la a causa de la seua utilitat per al seguiment domiciliari dels pacients i la seua autocura.

L’objectiu és que aquesta aplicació siga una eina senzilla per als pacients i al mateix temps, una ajuda en el diagnòstic per al personal especialitzat en cardiologia, internistes i personal d’infermeria, per a poder respondre de manera ràpida i efectiva davant qualsevol complicació de la insuficiència cardíaca.

Aquesta innovadora eina ja ha sigut validada a Israel i els Estats Units, així com a l’Hospital de Bellvitge a nivell nacional. Segons el seguiment realitzat, ha demostrat una capacitat del 79,6% per a predir descompensacions en pacients amb insuficiència cardíaca congestiva fins a 18 dies abans que ocórreguen.

A l’Hospital General de València, aproximadament mil pacients amb aquesta afecció són atesos en les àrees de Cardiologia i Medicina Interna. El cap del servei de Cardiologia, Rafael Payá, va destacar la importància d’un enfocament primerenc i seguiment continu per a mantindre els símptomes sota control, evitar hospitalitzacions i millorar la qualitat de vida, fent d’aquesta aplicació una eina valuosa per als seus pacients. Així mateix, el facultatiu José Pérez, encarregat d’aquests pacients del Servei de Medicina Interna, va subratllar l’eficiència de les unitats d’insuficiència cardíaca de l’hospital, coordinades per Cardiologia i Medicina Interna, en la cura d’aquests pacients complexos.

Compartir en redes sociales