Sumar Amenaça amb Acudir al Tribunal Constitucional si es Rebutgen les seves Esmenes sobre el Dret Civil Valencià

El grup parlamentari Sumar ha advertit que apel·larà al Tribunal Constitucional si la Mesa del Congrés no reverteix la seva decisió d’excloure les esmenes presentades per Compromís i Sumar-Més a la reforma constitucional. Aquestes esmenes busquen eliminar el terme ‘disminuïts’ de la Constitució i reivindiquen la restitució del Dret Civil Valencià.

Águeda Micó, portaveu de Compromís en el Congrés i membre de Sumar, ha acusat el PP i al PSOE d’imposar un «veto parlamentari» a les seves esmenes. Aquestes esmenes van ser proposades per a la llei de reforma constitucional, però han estat limitades per tots dos partits a l’article 49, relacionat amb la discapacitat.

La Mesa del Congrés, amb el suport del PP i el PSOE i el rebuig de Sumar, ha descartat el debat de les esmenes parcials de PNB i Sumar. La justificació és que aquestes no corresponien amb la reforma de l’article específic. Com a resposta, Compromís ha presentat un escrit de reconsideració poques hores després.

En l’escrit, Sumar critica a la Mesa del Congrés per sobrepassar les seves funcions de qualificació, que haurien de limitar-se a verificar la legalitat i viabilitat formal. A més, argumenta que aquesta decisió impedeix un debat públic necessari i restringeix l’activitat parlamentària dels diputats.

Micó ha declarat que, si la Mesa del Congrés no admet les esmenes després de la reconsideració, Sumar acudirà al Tribunal Constitucional. Argumenta que s’estaria vulnerant el dret fonamental dels diputats a esmenar qualsevol llei, una decisió que compta amb el consens del grup parlamentari de Sumar.

Segons Micó, és crucial recuperar el Dret Civil Valencià, incorporat en la reforma de l’Estatut de 2006 però anul·lat pel Tribunal Constitucional, donat l’ampli consens social i parlamentari existent. Ha esmentat una carta de 2022 del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) que dona suport a la inclusió del Dret Civil Valencià en la reforma de l’article 49 de la Constitució.

Micó també ha recordat una iniciativa de Les Corts, secundada per PP, PSOE, Compromís i Unides Podem, pendent de tramitació en el Congrés des de 2020, per a modificar el Dret Civil Valencià.

La portaveu de Compromís ha criticat la situació actual com un error polític i parlamentari, recordant que els decrets llei convalidats recentment també incloïen canvis en altres lleis no relacionades.

Les esmenes de Sumar es fonamenten en el procediment simple de reforma constitucional, similar al de l’article 49, i no en el procediment agreujat, que involucra canvis en títols més complexos com el de la Corona.

La Mesa del Congrés haurà de considerar l’escrit de reconsideració abans del ple del Congrés programat per a demà a les 12.00 hores, on s’aprovarà el text de la reforma constitucional que després seguirà el seu procés al Senat.

Compartir en redes sociales