Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027: Un Impuls Històric amb 283,8 Milions d’Euros

El govern valencià ha presentat l’ambiciós Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024-2027, dotat amb 283,8 milions d’euros addicionals, marcant una fita en el seu compromís per a transformar radicalment el panorama actual de la salut mental a la regió. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha ressaltat la iniciativa com un pas decisiu per a abordar els reptes crítics que enfronta la Comunitat Valenciana, actualment posicionada com la tercera autonomia a Espanya amb els menors recursos en aquesta àrea i deficiències en formació.

Presentat pel director de l’Oficina de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat, Bartolomé Pérez Gálvez, el pla abasta estratègies preventives enfocades en la joventut, la distribució equitativa de recursos al llarg del territori, i un model comunitari d’atenció. Aquest enfocament integral cerca garantir la igualtat assistencial i una gestió més eficient dels recursos.

Amb un pressupost global de 724 milions d’euros per a la legislatura actual, aquest pla estableix un increment del 37% en els recursos econòmics destinats a salut mental, amb una assignació inicial de 40,8 milions d’euros per a 2024. El pla s’enfocarà en el tractament del Trastorn Mental Greu i la promoció dels drets humans i l’autonomia de les persones amb trastorns mentals.

Entre les mesures proposades es troba la prevenció de la depressió des de la infància, la detecció precoç en l’entorn escolar, i l’educació soci-emocional. A més, es contempla la creació d’un Observatori Valencià contra l’Estigma en Salut Mental i Addiccions, l’expansió d’hospitals de dia, i la formació especialitzada per a professionals de salut.

Mazón ha emfatitzat la urgència d’abordar les alarmants estadístiques regionals en salut mental i ha subratllat la importància d’un enfocament seriós i compromès. A més, ha ressaltat les iniciatives fiscals del pla, com a deduccions fiscals per a famílies amb membres que requereixin tractament de salut mental i foment de l’ocupabilitat de persones diagnosticades amb Trastorn Mental Greu.

La comissió interdepartamental de Salut Mental i Addiccions, composta per diverses conselleries, serà l’encarregada de coordinar el pla, comptant amb l’assessorament d’experts i la col·laboració d’organismes internacionals.

Mazón ha assegurat que el nou govern valencià es pren amb serietat la implementació d’aquest pla, destacant la coordinació i el compromís pressupostari com a elements clau per al seu èxit. Amb aquest pla, la Generalitat Valenciana cerca establir un nou estàndard en la cura de la salut mental i en la lluita contra les addiccions.

Compartir en redes sociales