Milers de valencians demanen anar a votar perquè no hi haja retallada de drets després del 23J

GRAFCVA4741. VALENCIA, 20/07/2023.- Vista general de la manifestación con el lema ‘Por nuestros derechos, ni un paso atrás’, organizada por ONGD, organizaciones feministas, ecologistas, animalistas, LGTBI, migrantes, en defensa de la cultura, la lengua, los servicios públicos, la memoria democrática y sindicatos. EFE/Biel Aliño

Aquest dijous, milers de valencians han inundat el centre de València sota el lema «Pels nostres drets, ni un pas arrere» en una contundent anomenada al vot progressista i a la defensa dels drets fonamentals després de les eleccions del pròxim diumenge.

La marxa, convocada per diverses organitzacions socials, ha congregat a manifestants de totes les parts de la Comunitat, els qui van partir a les 19 hores des de la plaça de l’Ajuntament per a recórrer els carrers del centre de la ciutat, culminant la mobilització en la plaça de la Verge amb la lectura d’un manifest.

Durant la manifestació, la música d’agrupacions, muixerangas i batucades ha animat l’ambient. També s’han pogut observar cartells amb el lema ‘aquest 8M s’ix’, pertanyents a la campanya del Dia de la Dona del govern anterior del Consell, així com grups de ‘tabalet i dolçaina’. Així mateix, han onejat banderes trans i LGTBI, i s’han exhibit pancartes amb el lema ‘Voxornoso’ en referència a Vox.

La marxa busca ser una crida a la pau, l’alegria, la concòrdia i al vot, perquè tots els ciutadans acudisquen a les urnes el 23 de juliol. Càndida Barroso, una de les portaveus, va destacar la importància de la mobilització i va subratllar que prop de 350 entitats han consensuat un decàleg que emfatitza la protecció dels drets i les llibertats democràtiques.

El decàleg de drets, que serà llegit al final de la marxa pels artistes Pau Alabajos, Tesa i Inés Saavedra, advoca pel respecte a la igualtat real entre dones i homes, a la diversitat sexual i a la memòria democràtica, sense importar qui governe. També fa un cridat a viure plenament en valencià, a la llibertat d’expressió, artística i cultural, i a la migració i asil polític.

A més, es destaca el dret a un medi ambient sa i sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, una educació i sanitat pública de qualitat, serveis socials i pensions dignes, polítiques inclusives per a la discapacitat i dependència, un habitatge digne i drets laborals i sindicals per a la classe treballadora.

Barroso va subratllar la importància de votar per aquests drets el 23 de juliol, ja que moltes d’aquestes qüestions ja estan sent amenaçades en la Comunitat Valenciana, com ho demostra la censura de llibres i obres, o el canvi de nom de l’auditori de Torrent.

La manifestació va comptar amb la presència de tots els regidors i regidores del grup municipal Compromís a l’Ajuntament de València, així com els del grup socialista, liderats pel seu portaveu, Sandra Gómez.

Aquesta poderosa mobilització ha inspirat a altres ciutats espanyoles, com Madrid, Saragossa, Valladolid i Granada, que també han convocat manifestacions en favor d’aquests drets fonamentals. La ciutadania s’ha unit per a defensar la seua veu i el seu futur en una jornada en la qual la unitat i la lluita pels drets s’han convertit en el missatge central.

Compartir en redes sociales