Mesa del Congrés Rebutja Esmenes a la Reforma Constitucional Excepte la Supressió del Terme ‘Disminuït

La Mesa del Congrés, amb majoria del PP i del PSOE, ha declinat les propostes de canvis en la Constitució per part d’altres partits, a excepció de l’esmena per a eliminar el terme ‘disminuït’ en l’article 49. Això significa que no es debatran les esmenes relacionades amb la recuperació del Dret Civil valencià ni la limitació de la inviolabilitat del rei.

Després de l’aprovació pel ple del Congrés d’avançar cap a la primera reforma social de la Carta Magna, que inclou l’eliminació del terme ‘disminuïts’, partits com a PNB, Més per Mallorca i Compromís van proposar esmenes parcials sobre altres temes. No obstant això, la Mesa de la Cambra Baixa, que normalment admet iniciatives que compleixen amb criteris formals, va rebutjar aquestes esmenes, argumentant que no s’ajustaven a la reforma específica de l’article.

Les esmenes rebutjades del PNB incloïen proposades com la inclusió del dret a decidir d’Euskadi, limitar la inviolabilitat del rei, canvis en les funcions de les Forces Armades i l’eliminació de l’article 155. També es van descartar propostes per a millorar la garantia dels drets històrics i crear una sala Foral en el Tribunal Constitucional.

Més per Mallorca, a través de Sumar, havia presentat una esmena per a assignar un senador propi a Formentera, i Compromís sol·licitava la restauració del Dret Civil valencià, una esmena que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional després de la seva inclusió en la reforma de l’estatut de 2006.

La decisió d’inadmetre les esmenes va ser secundada pels vots del PP i del PSOE, amb l’oposició de Sumar. Compromís ha indicat a EFE la seva intenció de recórrer la decisió de la Mesa del Congrés i no descarta portar l’assumpte als tribunals.

El PNB ha expressat la seva decepció per la falta de diàleg sobre altres articles susceptibles de modificació. José Ramón Xirivella, president de Juristes Valencians, va criticar a PP i PSOE per pactar en secret i negar el debat sobre la identitat valenciana, una postura secundada per la societat i els municipis valencians.

Aquesta situació recorda a la reforma de 2011 de l’article 135, on també es van rebutjar esmenes sobre temes diferents.

Carlos Mazón, president de la Generalitat, i Pilar Bernabé, delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, coincideixen que hi haurà altres oportunitats per a abordar la recuperació del Dret Civil valencià. Mazón considera que, encara que no s’hagi aconseguit en aquesta ocasió, la reivindicació continua sent una prioritat. Per part seva, Bernabé assegura que vindran temps més propicis per a aquesta reivindicació, compartida pel PSPV-PSOE.

Compartir en redes sociales