L’ús del valencià augmenta fins al 56% en els àmbits personal i públic

Foto: EFE

El primer baròmetre sobre l’ús del valencià en diferents àmbits de la societat, encarregat per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, conclou que l’ús del valencià en l’àmbit personal augmenta fins a 56,5 punts sobre 100, mentre que en el treball se situa en 56,3 i en l’àmbit públic en el 56,2 punts.

Aquest baròmetre, que serà anual, té com a objectiu monitorar l’ús de la llengua en intervals temporals més breus, amb la finalitat d’obtindre informació que permeta dissenyar i implementar iniciatives a curt termini.

El director general, Rubén Trenzano, ha explicitat que “després de l’última enquesta sobre coneixement i ús del valencià publicada recentment, hem considerat impulsar el primer baròmetre exclusivament sobre ús en diferents àmbits, perquè l’enquesta es va realitzar telefònicament en 2021, en plena pandèmia, i volíem tindre una radiografia actual més detallada amb grups d’anàlisis en un context de normalitat, la qual cosa ens ha permés comparar els resultats amb les enquestes anteriors, les de 2015 i 2021, preferentment”.

BARÒMETRE DEL VALENCIÀ 2023

El baròmetre de 2023 presenta tres indicadors d’usos: un per a l’àmbit personal, un altre per al professional i l’últim per a l’àmbit públic.

Respecte a l’indicador de l’ús en l’àmbit personal, es contempla la utilització del valencià a casa, amb les amigues i els amics, en missatges privats, amb el veïnat i al carrer amb persones desconegudes. Pel que respecta a l’indicador de l’ús en l’àmbit professional, s’ha analitzat la comunicació en valencià amb els companys de treball i amb usuaris, clients i proveïdors.

En el cas de l’indicador de l’àmbit públic, s’ha explorat l’ús en les associacions festives o culturals, en els grups i clubs esportius, a les botigues tradicionals, en les grans superfícies comercials, en els bancs i les caixes d’estalvi, en l’Administració local, autonòmica i estatal, i en la consulta mèdica.

Pel que respecta a l’àmbit personal, l’ús del valencià se situa en l’indicador de 56,5 sobre 100. Respecte de cada ítem analitzat dins d’aquest grup, en tots els casos s’observa un lleuger increment respecte a l’enquesta de 2021. Per exemple, l’ús a casa s’incrementa en 9 punts; amb els amics i amigues, s’incrementa en més de 6 punts; amb el veïnat, en 5 punts, i al carrer amb desconeguts, en 3,5 punts.

ÚS DEL VALENCIÀ EN EL TREBALL

Quant a l’ús del valencià en el treball, l’indicador se situa el 56,3 sobre 100. Entre companyes i companys, s’incrementa en més de 5 punts respecte a l’apartat de l’ús de l’enquesta de 2021; pel que respecta a parlar en valencià entre usuaris, clients i proveïdors, baixa del 19,4 al 19,1.

En l’ús en l’àmbit públic, el baròmetre se situa en el 56,2 sobre 100. En casos com la comunicació a les botigues tradicionals, l’ús del valencià del baròmetre de 2023 puja més de 8 punts respecte a 2021. En les grans superfícies comercials, s’incrementa en més de 3 punts, i, en la comunicació de les persones valencianoparlants en els bancs i caixes d’estalvis, l’augment és de quasi 4 punts.

Les ciutadanes i ciutadans valencians creuen que parlar en valencià davant les diverses administracions és tan natural com fer-ho a casa.

El baròmetre de 2023 indica que l’augment de l’ús del valencià és generalitzat. En l’Administració local, els valencianoparlants que es dirigeixen en valencià han pujat en més de 8 punts; en l’estatal, en quasi 11 punts, i en l’autonòmica, 9,5 punts. Així mateix, s’aprecia un augment de l’ús del valencià dels valencianoparlants que van a la consulta mèdica. Respecte a 2021, ha pujat en 6 punts.

Compartir en redes sociales