Les Corts es constitueixen aquest dilluns, amb Vox en la presidència gràcies al pacte amb el PP

Foto: EFE

Les Corts Valencianes de l’onzena legislatura es constitueixen aquest dilluns, una jornada en la qual els 99 diputats electes dels comicis autonòmics del 28 de maig prendran possessió dels seus escons i triaran a la Mesa de la Cambra, la presidència de la qual recaurà en Vox gràcies al pacte de govern amb el PP.

El nou Parlament valencià està format per quatre grups (després de la desaparició de Ciutadans i Unides Podem): dos que donaran suport al pròxim Govern valencià, el PP (40 diputats) i Vox (13), i dos que passen a ser oposició, el PSPV-PSOE (31) i Compromís (15).

En aquesta sessió estarà el Govern valencià en funcions, amb el socialista Ximo Puig al capdavant, i es podrà veure per primera vegada en l’hemicicle a qui serà el seu substitut en el Palau de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, fins ara president de la Diputació d’Alacant.

Una vegada que els 99 diputats i diputades -entre els quals són majoria les dones i els qui accedeixen per primera vegada a la Cambra- juren o prometen acatar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, es triarà als cinc components de la Mesa, que per llei serà paritària.

Gràcies al pacte de govern aconseguit entre PP i Vox el passat 12 de juny, Vox tindrà la presidència de Les Corts i el PP es quedarà amb la vicepresidència i secretaria primeres, mentre que els socialistes tindran la vicepresidència i secretaria segones, la qual cosa suposa que Compromís no estarà en aquest òrgan de govern.

La constitució del nou Parlament valencià, que comptarà amb la presència del president de Vox, Santiago Abascal, posarà en marxa el compte arrere perquè el guanyador de les eleccions autonòmiques, Carlos Mazón, siga investit al juliol president de la Generalitat amb el suport de Vox, que tindrà tres de les deu carteres del futur Consell.

.

Compartir en redes sociales