Aquest dimecres, el municipi de La Pobla de Farnals, a la província de València, ha decidit reobrir les seues platges després de l’aparició d’una substància blanquinosa en la zona dissabte passat. L’alcalde de La Pobla de Farnals, Enric Palanca, ha informat que l’anàlisi toxicològica encarregat pel consistori del Puig -un altre dels municipis afectats- ha constatat que les aigües no representaven perill per al bany degut a la presència «mínima» de residus.
L’informe, realitzat per Global Omnium, va assegurar que l’aigua era apta per al bany, la qual cosa va portar a les autoritats a prendre la decisió de reobrir les platges. A més, per a assegurar la seguretat dels banyistes, també es va procedir a la neteja de l’arena per a eliminar qualsevol resta de la substància.
Les autoritats han informat que les anàlisis microbiològiques sobre contaminació fecal van donar negatiu en les aigües, descartant així la possibilitat d’una contaminació d’origen orgànic.
La hipòtesi que es remena és que la substància podria haver procedit de la neteja d’algun vaixell en el port de Sagunt, ja que, a causa dels corrents marins, els abocaments d’aqueixa direcció solen arribar primer a la platja del Puig.
La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica s’ha posat en contacte amb els ajuntaments d’Alboraia i València, així com amb el del Puig. En aquest últim, les anàlisis van donar positiu en hidrocarburs (oli i greix) en nivells mínims, la qual cosa va portar a permetre l’obertura de la platja després de confirmar que no hi havia risc per a la salut dels banyistes.
Per a garantir la total desaparició de l’abocament marí, la Conselleria repetirà les anàlisis en els 18 punts de mostreig que té en la zona de l’Horta Nord, i s’espera tindre els resultats a la fi de la setmana. Fins llavors, les autoritats seguiran vigilants per a assegurar la qualitat de l’aigua a les platges afectades.