La Comunitat Valenciana Establirà un Tribunal Administratiu de Contractes Públics per a Millorar la Revisió de Contractacions

Vista del hemiciclo de Les Corts Valencianes. EFE/ Kai Forsterling/Archivo

La Comunitat Valenciana fa un pas endavant en la millora del seu sistema de contractacions públiques amb l’aprovació d’una esmena per a crear un Tribunal Administratiu especialitzat en la revisió d’aquestes contractacions. Aquesta decisió, presa durant la sessió del dimarts de la Comissió d’Economia de Les Corts, forma part de la llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2024.

L’esmena, proposta inicialment per Compromís i finalment consensuada amb el PP, ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Vox, que va optar per abstenir-se. Aquest nou Tribunal Administratiu valencià de contractes públics prestarà servei a diverses entitats, incloent-hi l’Administració de la Generalitat, el seu sector públic, les administracions locals, les universitats públiques i els consorcis. S’espera que la seva composició i funcionament siguin regulats per un decret del Consell en un termini màxim de sis mesos.

José Juan Zaplana, diputat del PP, va destacar la rellevància d’aquest tribunal, assenyalant que facilitarà la resolució de controvèrsies contractuals que actualment han de ser portades a Madrid. Altres territoris ja compten amb tribunals similars, per la qual cosa aquesta mesura va ser vista com una «idea interessant» per a la Comunitat Valenciana.

Entre les esmenes aprovades, destaca també una del PP i Vox per a modificar la llei valenciana del Joc, que ha suscitat crítiques per part de l’oposició. José Muñoz, diputat socialista, i Joan Baldoví, síndic de Compromís, han expressat preocupacions sobre l’impacte d’aquesta esmena en la proximitat de les cases d’apostes a col·legis i llars. No obstant això, Zaplana ha refutat aquestes acusacions, assegurant que no es reduiran les distàncies establertes i criticant la gestió anterior en matèria de ludopatia.

José María Llanos, portaveu adjunt de Vox, ha defensat l’esmena afirmant que no promou la ludopatia, sinó que exigeix el compliment de mesures restrictives i de control, mantenint la llibertat d’empresa.

Les esmenes relacionades amb la radiotelevisió pública valenciana, Á Punt, propostes pel PP i Vox, van ser retirades amb l’objectiu de buscar un consens amb Compromís. Zaplana va subratllar que la retirada d’aquestes esmenes s’ha realitzat sense demanar res a canvi i en un esperit d’enteniment.

L’oposició ha criticat aspectes de la llei, com una suposada pujada de sous encoberta i atacs al valencià, mentre que els partits del Consell han emfatitzat que la llei aportarà seguretat jurídica, simplificarà tràmits burocràtics i durà a terme una important reforma fiscal en benefici dels més vulnerables.

Compartir en redes sociales