Investigadors de la UPV revolucionen el càlcul de funcions de matrius amb un nou mètode eficient

Imagen de archivo de unas operaciones matemáticas. EFE/Archivo

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha aconseguit un avanç significatiu en el camp de les matemàtiques en descobrir un mètode més ràpid i precís per a calcular funcions de matrius. Aquesta troballa, considerat una «revolució», marca una fita en superar un sistema que es mantenia immutable durant els últims 50 anys.

Sota el nom de «High Performance Scientific Computing», el grup d’investigació de la UPV ha desenvolupat aquest nou mètode, que, segons fonts de la institució, té aplicacions en diverses àrees de la ciència i l’enginyeria.

Des de la dècada de 1970, la comunitat científica internacional havia descartat les aproximacions polinòmiques per al càlcul de funcions de matrius. No obstant això, els investigadors de la UPV han demostrat que aquestes aproximacions polinòmiques poden ser més eficients i precises que les aproximacions racionals, que han sigut les més emprades fins ara.

Aquesta innovació posa fi al sistema que es venia utilitzant des de fa mig segle per a calcular polinomis de matrius i aproximacions polinòmiques, ideat per Larry Stockmeyer, de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, i Michael Paterson, de la Universitat de Warwick.

Els algorismes desenvolupats pels investigadors de la UPV permeten calcular funcions de matrius de manera més ràpida i precisa que els mètodes previs, a més d’obtindre fórmules generals que redueixen encara més el cost computacional.

Les funcions de matrius són essencials en camps tan diversos com la robòtica, la intel·ligència artificial, la mecànica quàntica, la química quàntica, la connectivitat de xarxes, l’economia i l’aeronàutica, entre altres.

Jorge Sastre, un dels fundadors del Grup de Computació Científica d’Altes Prestacions (HiPerSc) de la UPV, ressalta que el treball de Stockmeyer i Paterson va ser fonamental en múltiples àrees i que el seu propi equip ha fet un pas més en l’acceleració d’aquests càlculs, que són essencials en nombrosos camps.

Segons Sastre, després de quasi 50 anys, han demostrat que les aproximacions polinòmiques poden superar a les racionals en termes d’eficiència i precisió en diversos casos d’aplicació. Aquest nou enfocament té el potencial de revolucionar camps com la física, l’economia, la química i la biologia en resoldre problemes de manera més eficient.

El grup High Performance Scientific Computing de la UPV continua treballant en la millora dels mètodes de càlcul de funcions de matrius i explorant noves aplicacions pràctiques. Aquest descobriment subratlla la capacitat de la investigació científica per a impulsar la comprensió del món i resoldre problemes complexos en diverses disciplines.

 

 

Compartir en redes sociales