Històriques tempestes assoten la Comunitat Valenciana, deixant un rècord de llamps i pluges

Dos personas caminan bajo la tormenta caída este lunes en la ciudad de València. EFE/Biel Aliño

La Comunitat Valenciana ha sigut assotada per una sèrie de tempestes intenses que han deixat al seu pas pedregue de la grandària d’una anou i un impactant registre de fins a 2.028 llamps, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A més, les dades revelen que ahir va ser el dia de juliol amb la major acumulació de precipitacions a València en els últims 36 anys.

Els raigs van impactar amb major força a les províncies de València i Castelló, comptabilitzant-se 1.309 en el territori valencià i 705 a la província de Castelló. Per part seua, Alacant va experimentar un menor nombre de descàrregues elèctriques, amb tan sols 14 llamps registrats. Quant a les comarques, L’Alt Palància va ser la més afectada amb 301 raigs, seguida de la Regió muntanyenca amb 192 i La Canal de Navarrés i el Camp de Túria amb 169. La Foia de Buñol va reportar 131 raigs, mentre que en la Costanera es van registrar 107.

A la ciutat de València, on la calamarsa va causar ferides a tres persones, es van produir diverses interrupcions als carrers a causa de la caiguda de branques d’arbres i es van reportar avaries en els semàfors de diverses interseccions. Les precipitacions acumulades van aconseguir els 34,1 litres per metre quadrat, convertint-se en el dia de juliol amb major registre de pluja des del 25 de juliol de 1987, segons les dades d’Aemet des de 1938. Només dos dies de juliol han registrat més pluja en l’observatori de Vivers: el 25 de juliol de 1986 i el 25 de juliol de 1987.

Encara que el Centre de Coordinació d’Emergències ha donat per finalitzada la preemergència nivell taronja per pluges i tempestes a l’interior sud de Castelló, es manté l’alerta groga per tempestes amb calamarsa a l’interior nord d’aquesta província durant la vesprada de hui i la jornada de demà dimecres. D’altra banda, s’ha activat l’alerta groga per altes temperatures a l’interior de la província de València, on s’esperen màximes d’entre 36 i 38 graus aquesta vesprada.

Les precipitacions van concentrar la seua intensitat en diversos punts de la demarcació, destacant els 42,8 litres per metre quadrat acumulats a Andilla, els 41,8 litres per metre quadrat en Corts de Pallàs, els 40,6 litres per metre quadrat a Millares i els 34,6 litres per metre quadrat en la capital valenciana, segons dades del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH).

Compartir en redes sociales