Govern Explora Asunción Parcial de Deute Autonòmic

María Jesús Montero, vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Hisenda, ha manifestat la disposició de l’Estat a assumir part del deute de les comunitats autònomes. Aquesta mesura busca alleujar l’endeutament adquirit per les comunitats a causa de les retallades implementades durant el govern de Rajoy, els quals van afectar principalment els serveis públics.

Montero ha realitzat aquestes declaracions en el Congrés, sense precisar si els Pressupostos de 2024 contemplaran un fons d’anivellament per a les comunitats amb infrafinançament. Aquest fons figura en l’acord de Govern subscrit entre PSOE i Sumar, comprometent-se a impulsar un nou model de finançament que corregeixi l’infrafinançament d’unes certes comunitats autònomes i, mentre no es realitzi aquesta reforma, a garantir la prestació de serveis públics en les comunitats afectades al mateix nivell que la resta de l’Estat.

La ministra ha aclarit que, fins que es reformi el model de finançament, el Govern proposa iniciar un diàleg amb els territoris per a avaluar l’impacte de les retallades del govern anterior del PP. En aquest sentit, ha destacat la disposició de l’Estat a condonar una part del deute, com a reconeixement al dèficit causat.

Montero ha expressat la seva esperança que el PP no evadeixi el debat sobre finançament i es presenti a la taula de negociació amb una posició unificada, en lloc de disset diferents. Va recordar que, en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera fa uns mesos, va proposar abordar aquest tema davant la sol·licitud d’algunes comunitats, però la proposta va ser rebutjada.

Així mateix, Montero ha convidat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a presentar la seva proposta per a reformar el sistema de finançament, recordant que Feijóo va rebutjar anteriorment la creació d’una taula de negociació proposada per Pedro Sánchez. Segons Montero, Feijóo no té un model coherent per a totes les comunitats, i en cada territori presenta propostes contradictòries.

La problemàtica de l’infrafinançament també va ser tema de discussió en una trobada informal entre els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; Andalusia, Juanma Moreno; Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, i Murcia, Fernando López Miras, en el marc de Fitur. Aquest debat sorgeix després de la proposta de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) de crear un fons complementari d’uns 3.000 milions d’euros anuals finançat per l’Estat per a anivellar el finançament de les quatre comunitats autònomes actualment infrafinançades.

Compartir en redes sociales