La Platja de la Punta, enclavada al Parc Natural de l’Albufera, ha sigut testimoni d’un esdeveniment de gran rellevància per a la conservació marina. Durant les primeres hores de la matinada, un total de 62 cries de tortuga babaua (Caretta caretta) han emergit de l’arena, marcant una reeixida fita amb un índex d’eclosió del 94 per cent, provinent del primer niu de huit que estan sent vigilats en la Comunitat Valenciana.
La història es remunta al 13 de juny quan una tortuga babaua va depositar els seus ous en les costes de Dénia. En una acció coordinada entre l’oenegé Xaloc, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, i la Universitat de València, el niu va ser traslladat en la mateixa nit a la platja de protecció integral de la Punta. Més de 160 voluntaris de Xaloc es van dedicar a cuidar i vigilar els 66 ous que contenia.
L’espectacular èxit d’eclosió, amb un 94 per cent de les cries nascudes, ha sigut rebut amb entusiasme per la comunitat de conservacionistes. Aquesta xifra reflecteix l’efectivitat de l’esforç conjunt per protegir i fomentar la reproducció d’aquestes espècies en perill.
Amb el suport de la Universitat de València i l’Oceanogràfic, les cries de tortuga babaua van ser alliberades en les primeres hores del matí, experimentant per primera vegada la trobada amb la mar. Abans del seu alliberament, un equip de la universitat i l’Oceanogràfic van realitzar mesuraments i avaluacions de l’estat dels nounats i del niu en si.
Set de les cries han sigut traslladades a l’Oceanogràfic de València per a participar en el programa de supervivència «headstarting», on se’ls cuidarà fins que tinguen un any d’edat abans de ser alliberades.
Mentrestant, la labor dels voluntaris persisteix en els altres quatre nius que es troben sota custòdia en el Campament Tortuga 2023, localitzat en el Parador del Saler. El campament proporciona totes les facilitats necessàries perquè els voluntaris exercisquen les seues tasques de manera efectiva i còmoda.
Carla Eymar, responsable de Voluntariat de l’ONG Xaloc, va expressar: «Esperem d’aquesta temporada molt d’èxit i molta esperança, però sobretot molta vida.»
La xarxa de vigilància compta amb més de 160 voluntaris compromesos que monitoren els nius durant les 24 hores del dia. Aquesta labor s’emmarca en el projecte LIFE INTEMARES, coordinat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), una iniciativa que busca assegurar la viabilitat de les posades de tortugues babaues en les costes protegides de la regió.