Es Reprén el Judici de Francisco Camps i la Trama Gürtel en l’Audiència Nacional

El expresidente de la Generalitat valenciana Francisco Camps a su llegada a la sede de la Audiencia Nacional en San Fernando de Henares. EFE/Fernando Villar/Archivo

Aquest dimarts, l’Audiència Nacional reprén el judici contra l’expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, i més d’una vintena d’acusats per suposades adjudicacions irregulars relacionades amb la trama Gürtel. Aquesta setmana, es duran a terme les declaracions dels últims testimonis i de l’inspector que va encapçalar la investigació del cas.

La secció segona penal comença hui la primera de les tres jornades de judici programades per a aquesta setmana, en la qual està prevista la compareixença del policia Manuel Morocho. Morocho, qui va investigar el desplegament de la xarxa Gürtel quan formava part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), serà el primer dels perits a atestar a partir del dimecres. La fase testifical de la vista es tancarà aquest dimarts, després d’haver escoltat a més de 100 testimonis citats en l’Audiència Nacional.

Una vegada que tots els perits hagen declarat, es procedirà a les conclusions finals de les parts, previsiblement a l’octubre, mes en què s’espera que finalitze el judici.

En la banqueta es troben quasi trenta acusats per suposades irregularitats en les adjudicacions públiques a la xarxa Gürtel a la Comunitat Valenciana entre 2004 i 2009. A més de Francisco Camps, la Fiscalia sol·licita dos anys i mig de presó i deu anys d’inhabilitació per presumpte frau i prevaricació. Entre els acusats també es troben tres exconsellers de Camps (Alicia de Miguel, Manuel Cervera i Luis Rosado) i altres ex alts càrrecs, com l’ex sotssecretari d’organització del PP valencià, David Serra.

Al voltant d’una desena d’acusats han admés la seua culpabilitat en virtut d’un acord amb la Fiscalia, incloent-hi els principals capitostos de Gürtel, els qui ja compleixen condemnes substancials. No obstant això, Camps, els exconsellers i molts dels ex alts càrrecs han negat rotundament haver comés algun delicte.

Des de l’inici del judici, Camps s’ha desvinculat de Gürtel i ha negat enèrgicament haver afavorit a les empreses involucrades, al·legant que està sent objecte d’una «persecució feroç» per part de la Fiscalia Anticorrupció. També ha esmentat «pactes secrets i obscens» amb alguns dels acusats, la qual cosa li va valdre una forta reprimenda per part de la fiscal.

Compartir en redes sociales