El servei d’Emergències 112 Comunitat Valenciana ha atés un total de 11,307 crides fins al 15 d’agost relacionades amb situacions de rescat i cura d’animals, així com incidents concernents a la fauna i flora a la regió.
Dins d’aquestes xifres, la majoria de les crides, específicament 11,177, estan vinculades a situacions relacionades amb animals. A més, s’han registrat 81 crides per incidents de contaminació i 40 crides per problemes relacionats amb la flora. Aquestes dades abasten el període des de l’1 de gener fins al 15 d’agost de 2023.
De manera més detallada, s’ha indicat que el 58% dels incidents involucren la pèrdua o l’abandó d’animals domèstics, incloent-hi casos d’agressió, maltractament, animals atrapats i comportaments violents.
Un 24% dels casos estan relacionats amb espècies protegides que han quedat atrapades en llocs de difícil accés o que es troben ferides. D’altra banda, el 9% de les crides es refereixen a situacions amb bresques d’abelles o vespes en edificis o espais públics.
Les infraccions de la normativa de caça esportiva i la pesca il·legal representen l’1% de les anomenades restants. Aquestes notificacions abasten activitats de caça i pesca en zones no permeses, fora de temporada, sense llicència o amb espècies prohibides.
A més, s’ha observat que la detecció d’animals marins, tant vius com morts, tant en terra com en aigües costaneres, comprén el 2% de les crides. S’han notificat albiraments de cetacis, tortugues marines, taurons, tintoreres i meduses. Aquests incidents han augmentat durant l’estiu, amb 66 crides gestionades al juny i 48 al juliol.
Quant a la distribució temporal, el mes amb major quantitat d’incidents és juliol, amb un total de 2,426 crides gestionades, seguit de juny, amb 2,439 crides, i maig, amb 1,552.
Per província, València ha registrat 5,134 incidents, Alacant 4,650 i Castelló 1,447.
Les autoritats de la Generalitat han recordat que per a cada tipus d’incident, el telèfon d’emergències 112 compta amb protocols específics. Depenent del cas, la situació pot derivar-se al Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, la Guàrdia Civil o la Policia Local. Altres organismes col·laboradors en aquestes accions inclouen el Centre de Coordinació de Salvament Marítim i l’Àrea de Recuperació i Conservació d’animals marins (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic.