Desbordant inici faller a València amb art efímer i turisme florent

València va començar el dia aquest divendres inundada d’art efímer i fantasia amb l’estrena dels cinc dies grans de les Falles, mostrant els monuments infantils desplegats per tota la ciutat com a avançament del que ocorrerà el dissabte al matí amb les «germanes majors».

Sota un clima primaveral, encara que fresc al matí, i després d’una nit d’intensa activitat per a engalanar València amb les 384 falles «petites», comença la recta clau d’aquesta celebració, amb premis, desfilades i despertaes, l’Ofrena a la Verge i la Cremà, un ritual que marca el renéixer de la ciutat des de les seves cendres per a tornar en 2025.

 

Turisme florent i clima favorable

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha pronosticat unes Falles «tranquil·les» des del punt de vista climàtic, amb un ambient primaveral caracteritzat per cels buidats i temperatures que poden aconseguir els 25 graus aquest divendres i gairebé 30 el dilluns. S’esperen condicions sense precipitacions i vent fluix, allunyant així els temors dels fallers davant el vent i la pluja.

L’ocupació hotelera durant les Falles se situa en una mitjana del 70% entre els dies 14 i 19 de març, amb preus d’habitacions que oscil·len entre els 198 euros en les nits prèvies a San José i els 224 euros durant el cap de setmana.

Segons dades de l’Ajuntament, s’estima que l’ocupació hotelera ronda entre el 69% i el 71% durant les dates de la setmana fallera, amb un pic del 74% per a aquest dissabte. Alguns hotels fins i tot han aconseguit el 100% d’ocupació.

La Patronal dels Habitatges Turístics en la Comunitat Valenciana (APTURCV) preveu tancar març amb una ocupació pròxima al 90%, gràcies a l’atractiu de les Falles, que esperen la visita de dos milions de turistes i visitants durant els seus cinc dies grans.

 

Impacte econòmic i temes representats

Les Falles de València generen un impacte econòmic de 732,6 milions d’euros i contribueixen amb 180 milions a la renda, a més de crear 6.500 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de València.

La falla municipal infantil, amb el lema «Llegir en Verd», destaca en la plaça de l’Ajuntament, representant una ciutat més verda i sostenible a través de la imaginació i la lectura. Les altres falles de la Secció Especial competeixen per ser la millor de l’any, abordant temes diversos com la solidaritat, la llar, les joies, l’aigua i la connexió entre les persones.

 

Esdeveniments i espectacles

Aquest divendres, les mascletaes de la setmana gran comencen amb el quinzè tret del cicle faller en la plaça de l’Ajuntament. A la nit, se celebra L’Albà de les Falles, un espectacle pirotècnic que atreu a multituds cada dia.

A més, es va conèixer el ninot indultat infantil, que serà salvat del foc dimarts que ve, corresponent enguany a l’escena ‘Comença per O’ de la comissió Duc de Gaeta-Pobla de Farnals.

A la tarda, continua la Fira de Falles amb toros per a rejones i lídia a peu en el cuso del carrer Xàtiva, amb un programa variat que inclou la participació de destacades figures del toreig.

Compartir en redes sociales