Consum gana 57,7 milions en 2022, un 15% menys per reducció de marges

Foto: EFE

Consum va tancar 2022 amb uns resultats de 57,7 milions d’euros, un 15% menys que l’exercici anterior, a causa de la reducció del marge net per a contindre els preus, l’augment en el ritme de creació d’ocupació i de les inversions.

La facturació de l’empresa es va elevar a 3.864,3 milions, un 14,4% més, i la plantilla va augmentar en 1.125 treballadors, fins a arribar als 19.377 empleats, dels quals el 96% són socis fixos, una xifra que superarà els 20.000 amb les mil noves incorporacions d’enguany, segons ha informat el director general de Consum, Juan Luis Durich, durant la presentació de resultats de l’any 2022.

Consum ha reduït el seu marge net en 0,50 punts, un descens que s’està repetint aquest exercici, per la pressió dels costos, i de cara als pròxims mesos preveu que els preus vagen normalitzant-se, encara que a conseüència de la sequera hi ha alguns productes que continuaran pressionant a l’alça.

Durich s’ha preguntat «quina inflació ha creat la distribució» si el sector guanya a Espanya entre un 1 i un 3% i la inflació s’ha situat en el 15 i 16%, i ha defensat que la distribució és una corretja de transmissió però «no creguem els preus».

Ha qualificat els resultats obtinguts de «molt positius» malgrat que algunes partides no s’han comportat bé i, sobre l’increment de les vendes, ha destacat que en part s’ha produït per la inflació i Consum ha guanyat quota de mercat fins al 13,3% i les vendes de la seua marca pròpia han crescut dos punts.

La venda per internet ha frenat la seua evolució en créixer menys que les vendes totals, amb un 7,2% d’augment i un import de 65,8 milions d’euros, degut a la fi de les restriccions per la pandèmia i al cobrament del servei en el sector.

La cooperativa va destinar a inversions 168,4 milions, un 12,9% més, per a l’obertura de 50 nous supermercats (12 propis i 38 franquícies *Charter), l’ampliació i reforma de 41 botigues i a innovació i digitalització.

En total Consum té 874 botigues (477 pròpies i 403 Charter, que embenen el 15% de la facturació) en la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó. En 2023 obrirà altres 50 supermercats (15 propis i 35 Charter) i realitzarà 22 reformes i ampliacions.

COM CONTINUARAN ELS PREUS

Durich ha plantejat que es pot entrar en una major contenció de preus enguany si bé estan per veure els efectes de la sequera en la campanya d’estiu, sobretot en els productes de secà com la creïlla, l’oli o el blat, que podrien pressionar a l’alça els seus preus.

En aquest aspecte, ha assenyalat que la distribució pot preferir altres alternatives en alguns productes i buscar nous proveïdors.

Respecte a si s’ha limitat el preu de productes bàsics, ha comentat que existeixen productes que ratllen el zero en marges, i enguany ha intensificat la promoció amb ofertes setmanals de frescos. Els preus s’han situat entre 3,5 i 4 punts per davall de la inflació, ha indicat.

Al seu judici, topar preus és «un despropòsit total» i reflecteix «desconeixement» del funcionament del mercat i quines són les seues restriccions. «Es pot topar subvencionant al productor, al ramader, a l’agricultor, perquè el que no pose vosté, el posem nosaltres», ha manifestat.

Compartir en redes sociales