Carlos Mazón Solicita Convocatòria Urgent de la Conferència de Presidents per a Abordar Acords d’Investidura de Sánchez

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha instado al presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, a «dar la cara» y explicar en una convocatoria extraordinaria de la Conferencia de presidentes autonómicos cómo afectará la ley de amnistía a las comunidades. EFE/Biel Aliño

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha realitzat una sol·licitud formal al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per a una convocatòria urgent al Senat de la Conferència de Presidents. L’objectiu és discutir l’abast i els possibles efectes dels acords assumits per Sánchez per a ser investit com a nou president. Este anunci va ser fet per la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, en una roda de premsa després del ple del Consell.

Cambrer ha destacat que la Conferència de Presidents és l'»òrgan màxim a nivell polític de cooperació» entre l’Estat i les comunitats autònomes. Donada la «preocupació i inquietud» de la societat espanyola, i en particular de la Comunitat Valenciana, sobre els acords per a la investidura de Sánchez, el Consell considera essencial la reunió d’este òrgan per a una «clarificació inequívoca» dels efectes dels compromisos assumits.

El Consell expressa la seua preocupació per com estos compromisos poden afectar principis fonamentals de l’actual Estat de dret, incloent-hi la igualtat entre tots els espanyols, el principi de legalitat, la separació de poders i la seguretat jurídica consagrada en la Constitució, que podrien veure’s «perjudicats», afectant la convivència al país.

Un altre motiu de preocupació per al Consell és la possibilitat que el MIR deixe de ser únic per a tota Espanya, argumentant que la sanitat necessita «certitud i cohesió, i no desigualtats» entre les autonomies.

A més, Cambrer ha informat que les comunitats governades pel PP se sumaran a esta sol·licitud, instant a Sánchez a «donar la cara» i explicar com estos acords afecten cada autonomia. La Generalitat Valenciana està considerant un recurs d’inconstitucionalitat contra una llei d’amnistia que el Consell considera «nociva» per les desigualtats que podria generar entre les comunitats.

Respecte a la proposta de Vox, soci de govern, sobre la convocatòria de manifestacions contra el pacte de Sánchez amb els independentistes, Cambrer va indicar que no hi ha un debat obert en el Consell sobre este tema, sent els partits els que estan prenent accions sobre aquest tema.

Cambrer va concloure informant que els membres del Govern valencià participaran en qualsevol manifestació pacífica contra esta llei, referint-se a una convocada per a dissabte que ve a Madrid.

Compartir en redes sociales