Carlos Mazón Reivindica l’Estabilitat i Consens Originaris de la Constitució en el Dia de la seva Commemoració

Carlos Mazón, president de la Generalitat, ha destacat l’esperit d’estabilitat i cerca de consens que va caracteritzar la creació de la Constitució Espanyola, durant l’acte institucional del Dia de la Constitució organitzat en la Diputació de Castelló. Mazón ha ressaltat que la capacitat de convivència demostrada en la seva redacció continua sent «intacta» i facilita «camins plurals i diferenciats», sempre dins del marc constitucional.

En el seu discurs, Mazón ha emfatitzat que la igualtat dels espanyols, el principi de solidaritat i la indissoluble unitat de la nació, tal com es recullen en la Constitució, «no podrien escriure’s millor avui dia». Ha manifestat que la Constitució actua com un escut protector contra el conflicte, la discòrdia, la desigualtat i la discriminació, instant la societat a mantenir-se unida i a no convertir la Constitució en un instrument de confrontació.

Durant l’esdeveniment, es va atorgar la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals als diputats i senadors valencians que van participar en l’aprovació de la Constitució Espanyola. Entre ells, Emèrit Bono Martínez va destacar la «saviesa comprensiva» dels redactors de la Constitució, el procés de consens de la qual va definir com «l’essència d’una política seriosa», basada en la negociació i l’acord.

Bono va remarcar que qualsevol reforma de la Constitució ha d’estar fonamentada en els principis originals d’aquesta. Va recordar que el procés de creació de la Constitució es va caracteritzar per tensions polítiques, però també per l’estabilitat proporcionada per la figura del Rei Joan Carles I, a qui va reconèixer com a «clau» en aquell moment històric.

L’acte commemoratiu del Dia de la Constitució a Castelló ha estat una oportunitat per a reflexionar sobre els valors i principis que han guiat la democràcia espanyola des de la seva transició, emfatitzant la importància del diàleg i el consens en la política actual.

Compartir en redes sociales