Carlos Mazón Promete Lluitar Contra la Corrupció en la Gestió Pública del Botànic

La portavoz de VOX, Ana Vega, interviene en la sesión de control en Les Corts Valencianes. EFE/Biel Aliño

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha anunciat en el ple de Les Corts una mesura contundent contra la corrupció: qualsevol indici d’irregularitats en la gestió del sector públic per part de l’anterior govern del Botànic serà investigat per l’Advocacia de la Generalitat. La decisió sorgeix després de descobrir pràctiques qüestionables en la contractació directa i una aparent «barra lliure» en les adjudicacions.

Mazón ha assenyalat que s’han identificat 75.919 contractes menors atorgats en cinc anys per les Conselleries i el sector públic, pràctiques que considera inacceptables. «No podem tolerar el desaprofitament en el sector públic ni suportar una administració mastodòntica», va declarar, referint-se al que ell descriu com «la punta de l’iceberg» en la gestió del Botànic.

El president va criticar al govern anterior per ignorar les recomanacions sobre la gestió de contractes menors, realitzant 270.000 expedients de contractació ràpida en cinc anys, la qual cosa implica l’adjudicació diària de 147 contractes menors, amb una despesa de 480.000 euros al dia, sumant fins a 800 milions d’euros. Esta pràctica, segons Mazón, era el «modus operandi» habitual del Botànic.

D’acord amb les dades presentades, només les Conselleries van adjudicar 163 milions d’euros mitjançant contractació ràpida, mentre que el sector públic va atorgar 713 milions entre 2019 i 2022. D’esta quantitat, 554 milions corresponen a factures abonades sense expedient de contractació i els 158 milions restants a contractes menors atorgats sense sol·licitar en la majoria dels casos els tres pressupostos econòmics requerits.

Per part seua, la síndica de Vox, Ana Vega, ha assenyalat la necessitat de serveis públics, però va criticar l’adjudicació directa de contractes per valor de 713 milions en els últims cinc anys, acusant el govern anterior d’eludir la lliure concurrència i publicitat. Vega va condemnar el «malbaratament» del govern anterior per a «engrossir la llista infinita d’endollats» i va assenyalar l’augment del deute públic de la Generalitat a 58.000 milions sota «el govern de l’extrema esquerra».

Vega va concloure afirmant que la gestió política del govern anterior va ser «negligent» i va assegurar que l’actual Consell del PP i Vox no serà còmplice d’eixa tendència, en referència a la creació de cinc nous ens públics sota l’administració anterior.

Compartir en redes sociales