Adjudicacions Docents en la Generalitat: Problemes de Planificació i Repercussions

Detalle de varias mochilas durante el primer día de colegio en un centro de educación infantil y primaria. EFE/Biel Aliño/Archivo

El procés d’adjudicació de places docents en la Generalitat ha enfrontat dificultats a causa de problemes de planificació i eines no adequades. El subdirector de Personal Docent de la Generalitat, José Pascual Hernández, ha expressat que les adjudicacions es publicaran pròximament, però ha assenyalat que el problema radica en la planificació deficient, ja que el programa utilitzat per a aquesta operació no estava preparat ni provat.

Hernández ha destacat que la Conselleria d’Educació està treballant intensament i és conscient de la situació del professorat. Ha anunciat que l’apartat d’interins de Primària es publicarà prompte, mentre que el de Secundària ja està testat i en bones condicions.

El principal inconvenient ha sorgit en el sector dels professors tècnics de la Formació Professional (FP), específicament en el canvi de cos. Hernández ha indicat que l’eina no estava preparada per a aquesta situació i en generar aquest procés, va distorsionar els algorismes. Ha subratllat que si s’haguera planificat adequadament, hauria sigut resolt en quatre mesos. No obstant això, la falta de previsió en la preparació de les eines ha portat a aquesta situació.

El subdirector ha revelat que el problema es va originar en desagregar o sectoritzar els cossos i especialitats, i ha assenyalat que el problema informàtic prové de la falta de renovació del programa utilitzat, que data de 1999. Malgrat un informe en 2020 que recomanava la implementació d’una nova eina, no es va considerar prioritari per la Conselleria, la qual cosa ha portat a la situació actual. La solució implica retrocedir i trobar una alternativa.

Les repercussions d’aquests problemes no han passat desapercebudes. Rebeca Torró, la síndica del PSPV-PSOE en Les Corts, ha advertit que l’inici escolar està en greu perill i ha destacat que més de 20.000 docents estan bregant amb incertesa sobre on impartiran classes al setembre. Gerard Fullana, portaveu d’Educació en Les Corts de Compromís, ha anat encara més lluny en demanar la dimissió de la directora general de Personal Docent, Sonia Sancho, a causa de la seua absència en una setmana crítica per al personal docent.

En resum, els problemes en el procés d’adjudicació docent en la Generalitat han revelat problemes de planificació i falta d’actualització de les eines utilitzades, generant incertesa i preocupació entre els professors i la comunitat educativa en general.

Compartir en redes sociales