La Conselleria de Sanitat ha llançat un nou model d’Atenció Primària que introdueix una organització jeràrquica, gestió compartida de la demanda i la incorporació d’intel·ligència artificial. Aquest model busca millorar l’eficiència i qualitat de l’atenció sanitària en la Comunitat Valenciana.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va explicar que el pla inclou una sèrie de mesures organitzatives i tecnològiques que augmentaran la capacitat resolutiva dels centres sanitaris, responent millor a les necessitats dels ciutadans. L’esborrany del decret, que regula l’estructura i funcionament de l’Atenció Primària i Comunitària, s’ha remés a les organitzacions sindicals per a iniciar la seua negociació.
Jerarquització i optimització de recursos
El nou model estableix una estructura jeràrquica similar a la d’Atenció Hospitalària, amb la creació de direccions de servei i secció en Atenció Primària. Aquestes figures seran responsables de gestionar la demanda assistencial, evitant demores i dimensionant els equips de treball, amb l’objectiu de fer més atractives especialitats com a Medicina Familiar i Comunitària, i Pediatria.
A més, es crea la categoria de personal auxiliar sanitari en Atenció Primària, la qual cosa reforça l’equip professional en aquests centres.
Integració d’unitats de prevenció i gestió de la demanda
El projecte de decret també preveu la integració de les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama en els serveis de radiodiagnòstic hospitalaris, agilitzant així els diagnòstics i l’inici de tractaments. Així mateix, el model proposa la gestió compartida de la demanda, identificant la necessitat real del pacient i canalitzant-lo cap al professional adequat per a la seua ràpida atenció.
Transformació digital i intel·ligència artificial
La digitalització i la intel·ligència artificial tindran un paper clau en el nou model. Aquestes tecnologies s’empraran en la interpretació de proves diagnòstiques, gestió de la demanda i programes d’atenció a pacients crònics, la qual cosa augmentarà la capacitat resolutiva dels centres de salut.
L’automatització i la IA permetran millorar els programes de prevenció, cribratge i promoció de la salut, amb formació contínua per als professionals, els qui a més tindran accés a auditories i avaluacions del rendiment.
Coordinació sociosanitària i atenció comunitària
El decret també proposa la integració de les activitats d’Atenció Comunitària en els centres d’Atenció Primària. A més, s’introduirà la «Història Sociosanitària», un instrument de coordinació entre els sistemes sanitari i social, permetent als professionals compartir informació del pacient i garantir una atenció integral.
Finalment, es desenvoluparà un mapa sociosanitari amb els recursos disponibles en la Comunitat Valenciana, millorant l’atenció a pacients crònics i dependents.