PP i Compromís Acorden Reconèixer Deute Històric en Iniciativa sobre Finançament Autonòmic

El PP ha acceptat la proposta de Compromís per a incloure en la seva iniciativa sobre el finançament autonòmic el reconeixement del deute històric derivat de l’infrafinançament i l’establiment d’un mecanisme de compensació per a corregir aquest dèficit.

Aquest acord entre totes dues formacions s’ha aconseguit aquest dimecres durant el ple de Les Corts, on s’ha debatut una proposta del PP que sol·licita al Govern la creació immediata d’un fons d’anivellament transitori per a compensar l’infrafinançament de la Comunitat, mentre es realitza la reforma del sistema de finançament.

Segons l’acord, que serà sotmès a votació aquest dijous, aquest fons tindria una mitjana de 1.782 milions d’euros anuals per al període 2024-2027, i s’implementaria mentre es duu a terme la reforma del sistema per a evitar desigualtats entre els espanyols.

A més, s’exigeix que aquest fons d’anivellament transitori entri en vigor en 2024, mitjançant les modificacions normatives i pressupostàries necessàries, i es mantingui fins que es completi la reforma del sistema de finançament autonòmic.

També s’insta el Govern a reformar de manera urgent l’actual sistema de finançament autonòmic, vigent des de 2009 i caducat en 2014.

Per iniciativa de Compromís, s’inclou la sol·licitud de reconeixement dels dèficits de finançament acumulats des de les transferències de competències en la Comunitat, coneguts com a deute històric, així com la definició i establiment d’un mecanisme de compensació per a aquests dèficits.

La diputada del PP Mari Carmen Contelles ha afirmat que aquesta reclamació és necessària i «de justícia», ja que el Govern té un deute pendent amb la Comunitat per l’infrafinançament.

Des del PSPV, que també va presentar una esmena no acceptada pel PP, el seu portaveu adjunt Toni Gaspar ha criticat la proposta popular, a la qual va qualificar de «tramposa», argumentant que busca posar en dubte al govern d’Espanya en lloc d’abordar la qüestió del finançament.

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha donat la benvinguda al PP a la reclamació del fons d’anivellament, mentre que la diputada de Vox Teresa Ramírez ha instat a adoptar una visió nacional del finançament per a garantir la igualtat de drets a tots els espanyols.

Compartir en redes sociales