Pacients de l’Hospital La Fe de València i de l’Hospital Provincial de Castelló han estat els primers a rebre una vacuna experimental contra el càncer de pulmó, dissenyada per a reforçar l’actual teràpia amb immunoteràpia ARNm. Aquesta iniciativa forma part d’un assaig clínic internacional que involucra a un centenar de pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el tipus més comú i la principal causa de mortalitat per càncer a nivell mundial.
La Generalitat ha informat que la vacuna en estudi, denominada BNT116, s’administra sola o en combinació amb cemiplimab, un medicament utilitzat en la teràpia estàndard actual. L’objectiu és determinar si la combinació d’aquestes dues formes d’immunoteràpia és més segura i eficaç que l’ús de cemiplimab en solitari.
L’oncòleg de La Fe i investigador del IIS La Fe, Óscar Juan, va explicar que «la vacuna té un disseny comparable al de les vacunes contra la COVID-19, utilitzant sis diferents ARN per a generar respostes immunes contra el tumor». Aquesta tecnologia permet que les pròpies cèl·lules del pacient produeixin respostes immunes noves i reforcin les existents per a combatre el càncer.
Alfredo Sánchez, cap del servei d’Oncologia Mèdica a l’Hospital Provincial de Castelló, va destacar que la combinació de la vacuna BNT116 amb cemiplimab podria augmentar les opcions de resposta i prolongar la supervivència en pacients amb càncer de pulmó avançat, especialment en aquells amb alta expressió del biomarcador PD-1.
Óscar Juan va afegir que aquest enfocament busca enfortir la resposta immune del pacient per a eliminar les cèl·lules tumorals de manera similar a com el cos combat les infeccions, amb l’esperança d’aconseguir respostes duradores i reduir la toxicitat en comparació amb la quimioteràpia tradicional.