La Guàrdia Civil deté a 14 persones a Guadassuar per la venda il·legal de caragols per a consum humà

Imagen de la operación facilitada por la Guardia Civil

En una recent operació duta a terme a Guadassuar, la Guàrdia Civil ha identificat i detingut a 14 persones, les edats de les quals oscil·len entre els 23 i 70 anys, per incórrer en una infracció de la llei 42/2007 del Patrimoni Natural i Biodiversitat. Als arrestats, tots de nacionalitat marroquina, se’ls acusa de recol·lectar 247 quilograms de caragols (cornu aspersum) destinats al consum humà sense comptar amb el degut control sanitari.

L’operació es va iniciar a principis del mes de juliol, quan una patrulla de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Policia Local de Guadassuar, va interceptar i va identificar a aquestes 14 persones, els qui portaven 23 sacs de malla plens de caragols de jardí que pretenien vendre en diferents llocs per al seu consum humà posterior.

Després de la intervenció de la patrulla especialitzada del SEPRONA (Servei de Protecció de la Naturalesa) i la comprovació que alguns locals de restauració de la comarca del Camp de Morvedre havien adquirit aquests caragols de manera il·lícita, es va procedir a la confiscació d’aquests. En total, es van confiscar 247 quilograms de caragols, amb un valor aproximat de 3.500 euros.

La Guàrdia Civil ha advertit sobre els riscos associats al consum de caragols recol·lectats o criats fora dels llits legals i en establiments no autoritzats. Aquests caragols poden provocar diverses malalties, com l’Esquistosomiasis, Fascioliasis, Meningitis eosinofílica (Angiostrongiliasis cerebral) i Angiostrongiliasis abdominal, especialment si han estat en contacte amb productes fitosanitaris durant la seua vida silvestre.

A més, destaquen que no tots els caragols són comestibles, per la qual cosa s’ha d’evitar el consum d’aquells que es troben en estat salvatge. Es recomana una especial cura en el cas de dones embarassades i xiquets, els qui han d’assegurar-se que els caragols siguen adequadament cuinats i rentades abans del seu consum.

L’operació va ser duta a terme pels components de la Patrulla del SEPRONA d’Ontinyent, el Lloc Principal de Carlet i la Policia Local de Guadassuar, els qui van aconseguir detindre als infractors i evitar que aquests caragols il·legals arribaren al mercat. La Guàrdia Civil adverteix sobre la importància de seguir les regulacions i evitar el comerç il·legal de caragols, amb la finalitat de protegir la salut pública i preservar l’ecosistema natural.

Compartir en redes sociales