La Diputació ret homenatge a Sorolla en la seua campanya de Falles

Diputació de València

La Diputació estrena març prenent la metxa de la seua campanya fallera, en esta ocasió inspirada en ‘Las grupas’ de Sorolla, homenatge al genial pintor l’any en què se celebra el centenari de la seua mort, i amb el lema ‘Soroll a València’. L’artista, al qual la Diputació va pagar els seus estudis a Roma i altres ciutats italianes entre 1884 i 1889, ja va ser recordat en l’espot de les històriques Falles de setembre de 2021, amb eixos fotogrames de falleres i xiquets a la platja, i més d’una trentena d’obres de la seua etapa formativa ocuparan a partir del pròxim dilluns el Saló de Respecte de la corporació provincial.

Els estrets vincles de la Diputació i l’artista es traduiran en la primera exposició íntegra sobre Sorolla en la Comunitat l’any que porta el seu nom, però no serà l’únic gest de la institució amb don Joaquín, els traços fallers del qual han servit d’inspiració per a la creació de l’audiovisual i els cartells amb els quals es dona la benvinguda a les primeres festes post pandèmia, unes Falles amb ‘Soroll a València’.

En paraules del president Gaspar, “hi havia ganes de festa en estat pur, de recuperar l’essència d’unes Falles que en els últims anys han estat en quarantena, com la resta de la societat. I quina millor manera de fer-ho que apel·lant a la llum de Sorolla, al soroll d’una celebració que aglutina tot el millor de la ciutat i dels seus pobles i que es transmet a la resta del món a través d’eixes ambaixadores que són les Falleres Majors, a les quals enguany hem volgut també homenatjar”.

Una d’eixes Falleres Majors és Marina Civera, qui va immortalitzar el seu regnat en 2019 amb aquella imatge al balcó de l’Ajuntament alçant el puny violeta com a símbol de l’apoderament de les dones. Marina protagonitza, al costat del grup de balls populars Les Folies de Carcaixent, l’espot i els cartells amb els quals la Diputació celebra una festa que va obrir oficialment dijous 23 de febrer, amb l’homenatge a les Falleres Majors de la història de València.

Fins a 32 dones que han representat i continuen representant a la ciutat i els seus municipis, des de María de los Llanos Borso di Carminati, Fallera Major en 1966, fins a l’actual reina de la festa, Laura Mengó, van acudir a un acte en el qual es va estrenar el documental ‘Falleres Majors de València’, produït per la Diputació, que com cada any manté les ajudes tant als sectors tradicionals que donen vida a les Falles com a les comissions del Cap i Casal i els municipis valencians.

Les més de 800 comissions falleres de la província estan convidades a la tradicional Recepció que la Diputació organitza cada any en la seua seu central de la plaça Manises. En esta ocasió, el dijous 9 estan convocades les Juntes Locals dels municipis, i el divendres 10 serà el torn de la resta de comissions que, en estes Falles de 2023, ja no hauran d’aguantar la metxa i podran exhibir els seus superpoders fallers en les festes del ‘Soroll a València’.

Compartir en redes sociales