La Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana ha administrat més de 1,6 milions de dosis de les vacunes contra la grip i la covid des de l’inici de la campanya d’immunització, un increment en el ritme de vacunació que reflecteix un augment del 2% en comparació amb el mateix període de l’any anterior en relació amb la grip.
Juan Beltrán, director general de Salut Pública, va visitar aquest dijous el Centre de Salut Alfauir i va destacar la rellevància de vacunar-se durant la temporada d’hivern per a protegir-se enfront d’aquests virus respiratoris, que solen ser més prevalents en els mesos de fred degut a la major estada en espais tancats. Beltrán, qui també va participar en la campanya i va rebre totes dues dosis, va precisar que des del començament de la campanya, s’han administrat 1.004.900 dosi de la vacuna de la grip i 663.922 de la vacuna contra la covid.
Per províncies, la distribució de les vacunes és la següent: 634.318 dosis administrades a Alacant, 194.264 a Castelló i 840.240 a València, segons les dades proporcionades per la Generalitat.
Reforç de la vacunació amb unitats mòbils
Amb l’objectiu de facilitar la immunització a la població, la Conselleria de Sanitat ha incorporat enguany una unitat mòbil de vacunació que, des del 9 de novembre, ha recorregut diferents municipis, especialment aquells amb gran afluència de persones. Aquest dispositiu itinerant ha visitat localitats com Alacant, Elx, Castelló, Vila-real, Gandia, València, Alcoi, Benidorm i Torrevella, administrant un total de 3.749 dosi.
A més, com a mesura especial per a les zones afectades per la dana, la Conselleria ha desplegat equips extraordinaris en els centres de salut d’aquestes localitats per a centrar-se exclusivament en la vacunació contra la grip i la covid. Encara que la vacunació va descendir a unes 1.600 dosis en la setmana posterior a les inundacions a causa de les dificultats del moment, amb el reforç d’aquests equips, es va aconseguir augmentar el ritme de vacunació, aconseguint 8.000 dosis addicionals en només una setmana.
Vacunació sense cita prèvia per a facilitar la immunització
El director general de Salut Pública també va destacar que, amb la finalitat de promoure la vacunació, la Conselleria de Sanitat ha implementat l’administració de la vacuna sense cita prèvia en els centres de salut des del 4 de novembre, un mes abans que en la campanya anterior. Beltrán va subratllar que aquesta mesura té com a objectiu conscienciar a la població sobre la importància de vacunar-se, ja que la immunització és la forma més eficaç d’evitar la transmissió de tots dos virus, prevenint infeccions respiratòries que poden ser greus, especialment entre la població vulnerable.
Augment de la vacunació infantil
Enguany, s’ha incrementat també la immunització infantil, especialment amb la vacuna contra la grip, que s’ha administrat en més de 700 col·legis. Això ha resultat en un augment significatiu de la vacunació dels xiquets de 3 i 4 anys, passant d’un 30% en 2023 a més d’un 40% en 2024, amb un total de 20.837 dosis administrades en els centres educatius.
COVID-19: importància de la vacunació anual
Quant a la vacunació contra la COVID-19, s’han administrat fins a la data un total de 663.922 dosi. D’aquestes, 250.346 corresponen a la província d’Alacant, 77.118 a Castelló i 336.458 a València. Juan Beltrán va recordar que, a causa de la constant evolució del virus, cada any el cep de COVID-19 varia, per la qual cosa les vacunes s’adapten per a oferir la millor protecció possible enfront del nou cep. D’ací la importància de vacunar-se anualment per a mantindre un alt nivell de protecció.
En resum, la campanya de vacunació d’enguany ha aconseguit una notable participació de la població, amb un esforç conjunt per a facilitar l’accés a les vacunes i reforçar la immunització en els municipis més afectats per la crisi de la dana. La Conselleria de Sanitat continua treballant per a garantir que la ciutadania estiga protegida enfront dels virus respiratoris més prevalents durant la temporada hivernal.