Enfrontament en les Corts a causa de l’avanç de la Llei de concòrdia

La proposta de llei de concòrdia, impulsada pel PP i Vox, ha generat un intens enfrontament en Les Corts Valencianes. L’oposició ha acusat aquests partits de blanquejar el franquisme, mentre que ells han retret als primers el seu populisme i el seu afany per fomentar la discòrdia.

En el ple de Les Corts, s’ha debatut sobre les esmenes a la totalitat presentades pel PSPV i Compromís a aquesta proposta legislativa. Una vegada que aquestes esmenes siguen rebutjades en la votació de demà, la llei estarà més prop de ser definitivament aprovada.

Aquesta norma derogarà la llei valenciana de memòria democràtica de 2017 i la reemplaçarà per una nova que abastarà des de la segona república fins a l’actualitat. Això inclourà a les víctimes de la segona república, la Guerra Civil, la dictadura i el terrorisme etarra i islàmic, mentre que l’anterior llei només es referia a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

La socialista Mercedes Caballero ha acusat el PP i Vox d’intentar «blanquejar el franquisme», menyspreant el llegat d’aquells que van lluitar contra la dictadura i derogant la memòria de les seues víctimes. A més, ha advertit que la democràcia «no pot tolerar-ho tot».

«S’inicia amb una falta d’apreciació cap a la memòria i s’acaba amb la derogació de la dignitat», va expressar Cavaller, qui després d’escoltar els arguments del PP i Vox, va admetre sentir desitjos de manar-los al carall, encara que va afegir que seria millor enviar-los a biblioteques perquè lligen i comprenguen el que va succeir en aquest país fa alguns anys.

La diputada socialista va defensar que la llei de memòria democràtica estava funcionant excel·lentment i que cap organisme havia presentat objeccions. També va retraure als partits que fan costat al Consell per utilitzar a les víctimes del terrorisme com a excusa per a derogar la memòria democràtica.

Des del PP, Marisa Gallo li va respondre que si Franco no haguera existit, els grups d’oposició l’haurien inventat; els va acusar d’utilitzar la llei autonòmica de memòria democràtica per a reobrir ferides i buscar venjança. A més, va assenyalar que la societat valenciana no pot viure en un estat constant d’amnèsia ni ressentiment.

«Així és com marquem la nostra diferència. Busquem convivència en harmonia mentre vostés fomenten discòrdia», va afirmar. També va retraure als socialistes dir-se «anti-feixistes mentre assenyalen amb dit acusador» a aquells que contradiuen les seues idees i són capaces governar aliant-se amb els qui segrestaven i assenyalaven als nostres companys i fins i tot van portar cap colp Estat.

«Com poden esperar acord en harmonia si abracen defensen narcodictaduras bolivarianes? Si els seus aliats simulaven disparar altres polítics des dels seus escons? Si els seus companys viatge són malversadores sediciosos agressors sexuals etarres Hamàs hutíes talibans?», va plantejar Gall retòricament.

Per la seua part Isaura Navarro portaveu adjunta Compromís va afirmar proposada llei presentada per PP Vox «manca cap regulació». En lloc això l’única cosa fa és derogar actual llei memòria democràtica. Navarro va qualificar com a «pamflet insultant per a memòria la nostra societat» utilitza víctimes terrorisme amb eixa fi.

Navarro va expressar indignació en afirmar: «No tenen ni àpex vergonya en utilitzar dolor tota societat espanyola». A més va plantejar qüestió com aquests partits poden condemnar dictadura «si estan representant mateixos valors Seria com condemnar pròpies polítiques sí mateixos», va emfatitzar.

«Busquen societat polaritzada no desitgen concòrdia; contrari haurien deixat llei tal està Volen violència confrontació perquè creuen això els donarà vots però equivoquen festa acabat», va concloure Navarro contundentment.

Des de Vox el seu portaveu José María Llanos va defensar transició espanyola va ser «model estudiat admirat tot món». També va expressar frustració sempre hi haja persones «vengen causar problemes» criticant «vergonyosa llei amnistia» president Govern Pedro Sánchez implementat encobrir actes dubtosos propis.

«Hem vingut ací obrir tots debats vostés encarregat tancar: vertadera història identitat valenciana orgull ser espanyol família societat lliures doctrines imposicions marxistes populistes representen», va proclamar Plans.

Segons Vox oposició té problema amb «llei concòrdia» perquè això els impedirà tindre monopoli sobre memòria relate històric Desafien statu quo busquen canvie panorama polític».

Compartir en redes sociales