Emotiu Homenatge Centenari a Joaquín Sorolla a València: Tribut al Pintor Universal

Una persona deposita una rosa en la tumba de Joaquín Sorolla, durante la ofrenda floral al pintor valenciano, justo en el día en que se cumple un siglo de su fallecimiento. EFE/Biel Aliño

València, 10 d’agost de 2023 – En un emotiu acte ple de significat, el Cementeri General de València ha sigut l’escenari d’un tribut solemne en commemoració del centenari de la defunció del cèlebre pintor Joaquín Sorolla. El Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla han organitzat aquesta cerimònia, en la qual s’ha retut homenatge a la figura del pintor valencià més universal, el llegat artístic del qual continua influint en l’actualitat.

La cerimònia, marcada per les altes temperatures del dia, va començar amb una ofrena floral depositada al costat del sarcòfag on reposen les restes de Sorolla. El besnet del pintor, Antonio Mollà Lorente, i la seua rebesneta, Ana Richi Pons-Sorolla, van col·locar un conjunt floral compost per roses, astromelias i hortensias, en tons blaus, grocs, blancs i verdosos, els mateixos colors que Sorolla va plasmar en les seues obres mestres.

A continuació, el violoncel·lista Félix Romero va commoure als presents interpretant el «Cant dels Ocells» (El cant dels ocells), una cançó popular catalana. Antonio Mollà, president de la Comissió Permanent de la Fundació Museu Sorolla, va prendre la paraula per a destacar la importància de retre homenatge a «un formidable pintor» i a un de «els fills més il·lustres» de la ciutat de València.

Les restes de Sorolla van ser traslladats a València poc després de la seua defunció en Cercedilla (Madrid) el 10 d’agost de 1923, fa exactament cent anys. Inicialment, van descansar en un panteó d’Antonio García, la seua família política. No obstant això, el seu net i arquitecte Francisco Pons Sorolla va erigir un mausoleu propi en el Cementeri General de València en honor al pintor.

El sarcòfag actual, de disseny senzill però amb profund significat, alberga les restes de Joaquín Sorolla, la seua esposa Clotilde García i els seus tres fills, així com altres membres de la família. Antonio Mollà va compartir que el fèretre de Sorolla va arribar amb tren des de Madrid fins a València i va ser traslladat des de l’Estació del Nord fins al Cementeri General en un bagul d’artilleria, un acte que va atraure multituds i va retre homenatge a la importància de Sorolla.

«Hui és un dia molt important, el dia clau de l’any pel que significa», va subratllar Antonio Mollà, destacant l'»orgull» que sent pel seu avi i el seu impacte a València. Va agregar que la ciutat va perdre «un dels seus ciutadans més il·lustres», i que la seua família va perdre «a una persona molt volguda i fonamental. La seua passió era la pintura i la seua altra passió, la família».

La cerimònia va comptar amb la presència de familiars del pintor, així com destacats representants de la ciutat. José Luis Moreno, regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, va destacar l'»orgull» que la ciutat sent per albergar «un dels pintors més importants de la història». L’alcaldessa en funcions, Julia Climent, i el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, també van assistir a l’homenatge.

Aquest acte va ser part d’un programa d’esdeveniments dissenyats per a commemorar el centenari de la defunció de Sorolla. A més de l’homenatge a València, els besnets i rebesnets del pintor es van reunir als jardins de la casa-museu de l’artista a Madrid, on van rendir tribut al «mestre de l’art espanyol i de la pintura internacional» amb una ofrena floral i música clàssica interpretada amb un chelo. Un homenatge senzill però profund que honra el llegat i la influència duradora de Joaquín Sorolla.

Compartir en redes sociales