El TSJ de la Comunitat Valenciana Exclou a les Empleades de Llar de l’Obligació de Registre de Jornada

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictaminat que les empleades de llar no estan obligades a registrar la seua jornada laboral, ni tan sols en els casos d’ocupacions a temps complet, atés que es tracta d’una «relació laboral especial» exempta d’aquest requisit.

Aquesta sentència, datada el passat 14 de maig, respon al recurs d’una treballadora que reclamava la comptabilització d’hores de pernocta i temps de menjar en la seua jornada laboral, una demanda que ja havia sigut desestimada per un jutjat social de València al febrer de 2023. La treballadora, qui vivia en el domicili del seu ocupador de dilluns a dijous i, durant el confinament, també els caps de setmana (pels quals rebia una compensació addicional), considerava que la seua jornada completa implicava el dret al registre horari.

No obstant això, el TSJ va assenyalar que el Reial decret sobre registre de jornada estableix que l’obligació de registrar horaris no aplica a contractes a temps parcial en el servei de la llar familiar, i molt menys en els casos de jornada completa. A més, el tribunal va aclarir que el decret específic que regula la relació laboral de les empleades de llar des de 2011 exclou expressament el registre horari, considerant que el temps de pernocta és una prestació en espècie, no una obligació de disponibilitat laboral.

La guia del Ministeri de Treball també recolza aquesta excepció, destacant que les relacions laborals de caràcter especial, com el servei en la llar familiar, compten amb una normativa específica que limita l’aplicació del registre horari. En aquest context, el tribunal va concloure que no registrar la jornada no implica la realització d’hores extraordinàries, tal com al·legava la demandant, i per això no procedeix el pagament de les hores reclamades.

Compartir en redes sociales