El Govern central discrepa d’aspectes clau en la llei educativa de la Generalitat

El Govern de l’Estat ha mostrat desacord amb tres apartats de la nova llei de la Generalitat sobre la llibertat educativa, la qual cosa ha portat a totes dues Administracions a iniciar negociacions en la comissió bilateral amb l’objectiu d’evitar un recurs d’inconstitucionalitat.

Les discrepàncies se centren en l’article 14 de la llei, aprovada el passat 27 de juny pel PP i Vox en Les Corts Valencianes, que permet a l’alumnat de zones de predomini lingüístic castellà sol·licitar l’exempció d’avaluació i qualificació del valencià. Així mateix, el Govern no comparteix la disposició addicional primera, que regula l’educació plurilingüe en Formació Professional, educació de Persones Adultes i ensenyaments de règim especial, atorgant a la Conselleria la potestat d’eximir de l’avaluació del valencià als qui no l’hagen cursat abans.

A més, l’Executiu central també està en desacord amb la disposició addicional quarta, que facilita que el funcionariat d’altres comunitats puga obtindre una comissió de serveis en la Comunitat Valenciana per un període de fins a quatre anys sense acreditar coneixement del valencià.

Per a resoldre aquestes diferències, la comissió bilateral de cooperació entre l’Estat i la Generalitat ha acordat la creació d’un grup de treball que busque una solució i evite portar l’assumpte davant el Tribunal Constitucional. Si no s’arriba a un acord, el recurs d’inconstitucionalitat podria presentar-se dins dels tres mesos posteriors a la publicació de la llei, ampliable a nou si la comissió bilateral es reuneix.

Per part seua, Compromís ha anunciat que portarà aquesta llei davant el Tribunal Constitucional amb el suport de 50 diputats del Congrés, argumentant que un informe jurídic assenyala que la normativa incompleix fins a 28 articles de lleis superiors, incloses la Constitució, la llei educativa estatal i l’Estatut d’Autonomia.

Aquesta nova llei educativa, que deroga la Llei de Plurilingüisme de 2018, torna al model de dues línies (valencià i castellà), eximeix de l’avaluació del valencià en les zones castellanoparlants i elimina el requisit lingüístic per al professorat en unes certes àrees de formació.

Compartir en redes sociales