Detingut per robar 15.000 metres de cable de coure a La Pobla i altres pobles de la comarca

robo cobre Pobla de Vallbona
Vista parcial del cable de cobre intervenido al detenido, en una imagen de la Guardia Civil.

(EFE) La Guàrdia Civil de València ha detingut al presumpte responsable del robatori de prop de 15.000 metres de coure en les localitats de L’Eliana, La Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria i San Antoni de Benaixeve, valorats en uns 80.000 euros.

Les investigacions es van iniciar el mes de novembre passat, quan els agents van detectar un alt increment de furts i robatoris amb força de materials metàl·lics de coure, sobretot cable i elements d’instal·lacions elèctriques, el preu de les quals en el mercat s’ha incrementat, informa la Guàrdia Civil.

Els robatoris es focalitzaven en zones d’urbanitzacions, habitatges tipus xalets i similars, de les quatre localitats citades.

Els agents van incrementar les labors de vigilància en les zones afectades i les inspeccions en centres de reciclatges metàl·lics (xatarreríes), tant de la seua demarcació policial, com del cinturó metropolità de València, donant inici a l’anomenada operació “KYPRO”.

Els robatoris, a més, es concentraven en tots dos costats de la via que recorre la línia 2 de Metrovalencia (Llíria-Torrent), a pocs minuts a peu de les estacions, en xalets en reformes o construcció o segones residències, i es cometien els festius i caps de setmana.

La Policia Local de Riba-roja va identificar a un home en una estació de metro, que portava en dues motxilles cablejat elèctric sostret i eines de tall, i que tenia nombrosos antecedents policials relacionats amb robatoris de coure.

La Guàrdia Civil va continuar la investigació i va detectar nombroses vendes realitzades per aquesta persona en una xatarreria de la localitat de Llíria.

L’home havia acudit fins a 39 ocasions a aquest local, entregant un total de 992 quilograms de metall, tots d’origen il·lícit, entre ells 269 quilograms de cable ja pelat i 420 de cable sense pelar en diversos gruixos, donant una estimació de més de 15.000 metres de cablejat de coure.

Aquestes vendes a més, coincidien amb les dates dels robatoris denunciats, així com les quantitats i tipologies de productes venuts.

Respecte al ‘modus operandi’, l’autor ocupava un xalet en obres o de recent construcció durant el període de descans setmanal dels treballadors, mitjançant l’escalada o forçant els tancaments.

Una vegada a l’interior, procedia a desmantellar per complet tota la instal·lació elèctrica, produint grans destrosses i danys materials en parets i sostres en arrancar el cablejat.

A més, sempre que tenia oportunitat, procedia a pelar el cable ‘in situ’, valent-se de fulles, i a desmuntar la instal·lació del circuit de calefacció i l’aixeteria.

El passat 17 de febrer, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de presumpte autor dels robatoris quan aquest es disposava a accedir a una residència de majors en desús de la població de L’Eliana, la qual es trobava ocupant i de la qual ja s’havia sostret gran quantitat de coure i aixeteria.

En el moment de la seua detenció se li intervenen uns 100 metres de coure de 16 mil·límetres de secció, tenalles, eines de tall tipus cúter, tornavisos, 3 motxilles, un petate, 2 terminals mòbils i 39 factures de venda.

El valor total dels danys ocasionats ascendeix a més de 80.000 euros, afigen les fonts.

El detingut és un home de 40 anys i de nacionalitat espanyola, a qui se li imputen 14 delictes de robatori amb força en les coses i dos delictes d’apropiació indeguda. Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Llíria.

Compartir en redes sociales