Comença la consulta a les famílies sobre la llengua base en l’educació, amb crítiques per part de la comunitat educativa

La consulta plantejada per la Generalitat a les famílies per a decidir la llengua base (castellà o valencià) en l’educació dels seus fills va començar aquest dimarts a les 09.00 hores, encara que amb algunes incidències inicials a causa de la saturació de la plataforma digital. La Conselleria d’Educació va informar que, en la primera mitja hora, es va produir un pic de «alta demanda», però que el problema es va resoldre ràpidament, permetent que les famílies pogueren votar «amb normalitat».

Un total de 570.000 famílies estan cridades a participar en aquesta consulta, que es realitzarà de manera telemàtica fins al 4 de març. La consulta està dirigida als estudiants matriculats en el segon cicle d’Infantil, Primària i els tres primers cursos de l’ESO. El resultat de la votació s’aplicarà a partir del curs 2025/2026.

Aquesta iniciativa ha generat fortes crítiques i protestes per part d’alguns sectors de la comunitat educativa i de diversos partits polítics. S’han convocat concentracions i s’han presentat recursos judicials per a paralitzar una consulta que consideren «ideològica» i que, segons ells, té com a objectiu «marginalitzar el valencià a les aules».

Per part seua, el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha defensat que el Govern valencià no busca afavorir cap llengua sobre l’altra, sinó que ofereix «llibertat perquè les famílies trien» si prefereixen que la llengua base de l’educació dels seus fills siga el castellà o el valencià. Rovira, en resposta a una pregunta en Les Corts Valencianes, va afirmar que el model proposat per la Generalitat és «equilibrat i completament democràtic», i va lamentar l’oposició dels moviments d’esquerres al castellà.

Des de la Conselleria d’Educació també han destacat que la consulta permetrà la creació de grups en llengua base valenciana en les zones castellanoparlants, si hi ha demanda per part de les famílies. Això es contempla com un objectiu de la consulta, per a detectar si existeix eixa demanda i, si és el cas, habilitar unitats d’ensenyament en valencià segons l’estipulat en l’article 8 de la Llei de Llibertat Educativa.

No obstant això, la Plataforma per l’Ensenyament Públic va organitzar dissabte passat una concentració en la plaça de la Verge de València, en la qual centenars de persones es van manifestar en contra de la consulta, al·legant que «vulnera els drets lingüístics de l’alumnat que vol ensenyament en valencià». La plataforma considera que la consulta és una «maniobra ideològica» i demana a la Conselleria que «anul·le la consulta i treballe per a enfortir l’ensenyament en valencià».

El PSPV i Compromís també han expressat la seua oposició a aquesta consulta, acusant el Govern valencià d’intentar «acabar amb el valencià» i de «obrir una guerra» entre les dues llengües cooficials de la Comunitat Valenciana.

Compartir en redes sociales