L’últim cens d’aus aquàtiques nidificants al Parc Natural de l’Albufera de València en 2024 ha registrat 18.184 parelles reproductores de 34 espècies, la qual cosa suposa una disminució del 18% respecte a l’any anterior. Entre les espècies destacades es troba la rosseta, classificada en «situació crítica» a Espanya, i l’arpella, que ha mostrat signes de recuperació.
Amb la presència de cinc parelles de rosseta, SEU/BirdLife ha qualificat enguany com a «positiu» per a aquesta espècie, encara que altres espècies dependents de la qualitat de l’hàbitat, com el sivert i el porró comú, segueixen en declivi. Aquestes aus es troben limitades a àrees protegides amb bona qualitat d’aigua, com el Tancat de la Pipa, on les condicions són més favorables.
El cens, que abasta 14.000 hectàrees d’arrossars, 3.500 hectàrees de llacuna, zones de reserva i platges, és coordinat per SEU/BirdLife en col·laboració amb el Servei de Conservació d’Ambients Aquàtics de l’Ajuntament de València i l’Oficina Tècnica del Parc Natural.
Un dels factors més rellevants d’enguany ha sigut l’absència de la colònia de flamenc comú, la qual cosa ha contribuït a la disminució general en el nombre de parelles reproductores. Segons Antonio Castelló, tècnic de SEU/BirdLife, aquesta absència pot deure’s a una major disponibilitat d’aigua en altres aiguamolls de la península.
Malgrat l’estabilitat en les poblacions de anátidas i aus limícoles, espècies com el sivert i el porró comú continuen sense prosperar fora de les àrees de reserva. El martinet ros i l’agró roig tampoc mostren signes de recuperació, la qual cosa subratlla la necessitat de millorar la qualitat de l’aigua en l’hàbitat.
L’èxit reproductiu d’algunes espècies també s’ha vist afectat per la depredació de raboses i gats assilvestrats, com en el cas del corriol camanegre. A més, la tisoreta d’albufera comuna, catalogat com a «Vulnerable», ha reduït la seua població un 44% en comparació amb 2023.
D’altra banda, s’ha observat un increment en les poblacions de la gavina capnegra, amb un augment del 73%, i de la tisoreta becllarga, que va créixer un 33%. La recuperació de l’arpella, amb cinc parelles en 2024, també és una dada positiva, alineat amb la tendència de creixement d’aquesta espècie en el sud d’Europa a causa dels esforços de conservació.