CCOO i UGT convoquen vaga en el sector de cítrics per la negativa de la patronal a millorar les condicions laborals

Els sindicats CCOO i UGT han convocat tres jornades de vaga en el sector de manipulat i envasat de cítrics els dies 12, 13 i 14 de desembre, després que es trencaren les negociacions amb la patronal per a la millora de les condicions laborals. Un total de 55.000 treballadors estan anomenats a la vaga, que es convoca principalment per la negativa de la patronal a eliminar les hores estructurals de caràcter obligatori incloses en el conveni. Aquestes hores obligatòries suposen un perjudici per als treballadors, ja que els obliga a realitzar hores extra a preu d’hora ordinària, per damunt de la seua jornada habitual.

La vaga afectarà les principals empreses del sector en plena campanya de cítrics, la qual cosa, segons els sindicats, posa de manifest la importància d’atendre les demandes dels treballadors per a evitar els aturs. En un comunicat, CCOO i UGT van assenyalar que les mobilitzacions són necessàries per a garantir millors condicions laborals en el sector.

Per part seua, el Comité de Gestió de Cítrics (CGC) va qualificar la vaga de «irresponsable», argumentant que, malgrat haver oferit un augment salarial del 9% enguany, amb un 15% en els pròxims quatre anys i clàusules de revisió segons l’IPC, els sindicats van decidir mantindre la convocatòria. A més, la patronal va assenyalar que també s’havia renunciat a la jornada laboral els dissabtes, i s’havia aconseguit un acord sobre la flexibilitat laboral, una cosa crucial per a mantindre la competitivitat del sector davant la creixent amenaça de competidors internacionals.

Inmaculada Sanfeliu, presidenta del CGC, va expressar la seua preocupació per la postura dels sindicats, assenyalant que les concessions realitzades per la patronal no han sigut suficients per a evitar la vaga. Va afegir que la situació és encara més difícil després de les interrupcions en la recol·lecció de cítrics a causa de la dana i les pluges intermitents d’octubre i novembre, i que la competència de països com el Marroc, Turquia i Egipte posa en risc encara més la situació del sector.

El principal punt de desacord entre la patronal i els sindicats radica en les hores extraordinàries. Els sindicats exigeixen un increment del plus actual del 10% a un 25% en els pròxims quatre anys, la qual cosa la patronal considera insostenible per a les empreses. Segons el CGC, les pujades salarials propostes pels sindicats podrien duplicar la remuneració actual en algunes categories, la qual cosa seria inassumible per al sector.

Compartir en redes sociales