La Pobla de Vallbona presenta la comunitat energètica renovable, Constant Energia, promoguda per l’Ajuntament en col·laboració amb la cooperativa agrícola “La Constància”, amb seu al municipi.
La iniciativa pretén que el municipi puga produir la seua pròpia energia. Per aconseguir-ho contempla inicialment dues instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum col·lectiu amb una potència de 108 i 110 kWh, al CEIP Lluís Vives i a la Ciutat Esportiva.
Hi ha previsió que les instal•lacions cobrisquen entre el 30 i el 40% de les necessitats energètiques de 150 famílies. En tots dos casos, l’estalvi econòmic inicial serà, de mitjana, al voltant del 15% de la factura elèctrica de les llars situades en els seus voltants i que desitgen adherir-se al model. Més endavant, l’estalvi s’incrementarà una vegada haja retornat la inversió.
L’alcalde, Josep Vicent Garcia, ha declarat que es tracta de “l’inici d’un rumb en què La Pobla passa a generar la seua pròpia energia, a estalviar i a democratitzar aquest accés a persones que normalment no poden fer-ho per diferents motius, o perquè no tenen financerament recursos per a invertir 5.000 o 6.000 euros, o la coberta de la seua casa dona ombra, o no saben fer les gestions. En aquest cas totes les gestions les farà la nova cooperativa que es dirà Constant Energia”.
Josep Vicent Garcia ha especificat que “a causa del nou canvi legislatiu que hi ha hagut en els últims mesos, si la vivenda està dins del radi de 2.000 metros et pots beneficiar”. Així mateix, ha apuntat que ha s’ha fet el més difícil i “ara queda sumar-se i crear una cultura de la generació de l’estalvi i democratitzar eixe accés a una energia propia generada a la Pobla. L’ajuntament ja està preparant alguns projectes a les zones residencials de major pes perquè tot el terme municipal de La Pobla que tinga un volum de residencia raonable es pugar beneficiar de pertànyer a la Cooperativa d’Energia”.
Termini de presentació per al veïnat
Durant els pròxims 15 dies, les persones que vulguen adherir-se a aquesta comunitat poden fer-ho presentant a la recepció de l’ajuntament el formulari emplenat acompanyat de la còpia de l’última factura de subministrament elèctric; la còpia del DNI de la persona titular del contracte, en cas que siga una persona física (particular) i en cas que siga una persona jurídica (empresa) la còpia de targeta del NIF i poder de representació i la referència cadastral de la ubicació del contracte de subministrament, junt amb l’adreça de correu electrònica.
El projecte contempla un pressupost de més de 250.000 euros, assumit per l’Ajuntament amb el suport de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), que ha finançat les dues instal·lacions amb una ajuda de 166.000 euros.
L’explotació de la instal·lació en els primers anys es farà a partir d’un model de pagament per ús, sense aportació inicial per part dels usuaris de la Pobla.
Les comunitats energètiques són essencials en la transició energètica, amb objectius no sols econòmics, sinó també de participació ciutadana i d’ocupació i mantenen el valor de la generació de l’energia dins de la població local.